Anunțarea laureaților Green Gala Awards 2023: O recunoaștere a excelenței în domeniul sustenabilității construcțiilor

București, 31 octombrie 2023

Romania Green Building Council (RoGBC) și Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) sunt onorate să prezinte laureații ediției 2023 a Green Gala Awards. Cu un total de 58 de aplicații înscrise, 10 proiecte remarcabile au fost selectate din cei 27 de finaliști, de către un juriu multidisciplinar. 

Green Gala Awards 2023, cea mai prestigioasă competiție dedicată sustenabilității mediului construit, a fost marcată de prezența distinsă a Ministrului Mediului, dl. Mircea Fechet. Alături de el, reprezentanți de seamă ai guvernului, academia, dezvoltatori imobiliari, arhitecți, ingineri, producători de materiale de construcții și organizații neguvernamentale au fost prezenți pentru a celebra și a recunoaște excelența în domeniul sustenabilității mediului construit. 

Dl. Mircea Fechet, în calitate de Ministrul Mediului, a subliniat importanța inovației și a angajamentului față de un mediu construit mai sustenabil, salutând performanța participanților și apreciind eforturile câștigătorilor și finaliștilor. Prezența sa a reiterat angajamentul guvernului român față de promovarea practicilor durabile și a subliniat relevanța și impactul Green Gala Awards în peisajul construcțiilor din România.

Excelență în Eficiență Energetică și Sustenabilitate în Clădiri:
Clădiri comerciale: Globalworth Square – Globalworth
Clădiri rezidențiale: Central District Viitorului 134 – Forty Management.

Excelență în Economia Circulară:
Clădiri: Oberwood Porumbacu de Sus
Produse: Isogreen – izolație din celuloză. Isogreen Romania
ALUKÖNIGSTAL – Sistemul de perete cortina Schüco FWS 50 – certificat Cradle2Cradle Silver.

Excelență în Orașe Sustenabile: municipalități, comune, companii
Municipalități: Primăria Municipiului Oradea – Primăria Oradea
Comune: Primăria Vama Buzăului Primăria Comunei Vama Buzăului
Companii – portofoliu: One United Properties

Excelență în Educație și Conștientizare în domeniul Sustenabilității:
Initiațiva industriei: Rockwool – Securitatea la incendii în clădiri – o problemă de siguranță națională. ROCKWOOL
Inițiațiva instituțiilor financiar-bancare: BRD – Creditul Habitat Verde
Inițiațiva ONG: Trifoi Fest – primul festival certificat Zero Waste și vegan Trifoi Fest

Finaliști: Equilibrium 2: Skanska Equilibrium, myhive Victoria Park: CPI Property Group, Quartier Gramont: STC Partners/CNO STC Partners, WINGS: Studium Green, Studio Rural 5, Lâna Term: LANA TERM, Equitone: FIBROCIMENT HD EQUITONE Facade, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Cociuba Mare, Schüco Carbon Control – Minimizarea amprentei de carbon a anvelopei cladirilor, KNAUF INSULATION E TIMPUL SA ECONOMISIM ENERGIE – Campanie de comunicare pe tematica eficientizarii energetice a caselor unifamiliale, EON: Ghid pentru clădiri nZEB e.on, Garanti BBVA: Credit Imobiliar Casa Eco, UTCB: Școli Sănătoase Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB, La Centrală – In context: primul târg de mobilier upcyled La Centrala In Context.

Premii speciale au fost acordate către Quantum OxyGo Berceni – primul proiect Green Homes din sudul capitalei, Oxygen Home – cel mai înalt nivel de performanță în certificarea Green Homes, Cattet Family –  ansamblul rezidențial nZEB și primei companii care oferă servicii integrate pentru obținerea declarațiilor de mediu pentru materiale și produse – EPD România. De asemenea, a fost apreciat efortul primăriei Cacica în dezvoltarea unui proiect de pionierat în domeniul economiei circulare – Ecobiblioteca. 

Băncile partenere ale Romania Green Building Council au fost recunoscute cu o diplomă de apreciere pentru susținerea locuințelor sustenabile: Alpha Bank, Banca Comercială Română, ING, LIBRA Internet BANK, Raiffeisen Bank și Vista Bank.

Green Gala Awards continuă să ofere o platformă unde profesioniștii și entuziaștii pot evidenția proiectele lor și a fi recunoscuți pentru contribuția lor la un viitor mai sustenabil.

Despre juriul Green Gala Awards 2023:
Ne mândrim cu un juriu format din experți de renume în domeniul dezvoltării durabile și al construcțiilor verzi pentru ediția Green Gala Awards 2023. Acești profesioniști au adus o contribuție semnificativă în domeniile lor și sunt recunoscuți pentru angajamentul lor față de un viitor mai sustenabil:

Luminița Bălălău reprezintă Guvernul României, lucrând în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. În calitate de Director al Direcției strategii, programe și proiecte de dezvoltare durabilă, Luminița a avut un rol esențial în formularea și implementarea strategiilor de dezvoltare durabilă la nivel național.

Șerban Țigănaș este Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. În plus, este cofondator al Dico & Țigănaș, un birou de arhitectură renumit pentru abordarea sa inovatoare și sustenabilă în design.

Horia Petran, Președintele Cluster Pro nZEB, este asociat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă “URBAN – INCERC”. Expertiza sa în construcții și dezvoltare durabilă îl face un membru valoros al juriului.

Dorin Beu este Conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Director al Laboratorului Ingineria Iluminatului. Dorin este, de asemenea, Președintele RoGBC Transilvania, având o contribuție semnificativă în promovarea construcțiilor verzi în regiune.

Ciprian Sipoș, cunoscut ca un “Zero Waste Creative Thinker”, este un designer de interioare cu o abordare ecologică. Viziunea sa unică asupra designului sustenabil adaugă o perspectivă inovatoare în evaluarea proiectelor.

Acești experți au format nucleul juriului Green Gala Awards 2023, garantând o evaluare echitabilă și profesionistă a tuturor proiectelor înscrise.

Despre organizatori:

România Green Building Council (RoGBC) este o organizație non-profit care promovează practicile de construcție sustenabilă și dezvoltarea durabilă în industria construcțiilor, pe durata ciclului de viata a unei cladiri (de la faza de design, constructie pana la operare si deconstruire)

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) este o asociație non-profit, apolitica, care promovează un cadru favorabil legislativ si economic, pentru sectorul construcțiilor si reabilitarilor eficiente energetic ale cladirilor din Romania.